Szemétderby – a műanyag-újrahasznosítás új formája

A hulladék keletkezése nem feltétlenül rossz dolog. Az a helytelen, ha nem kezdünk vele semmit, vagy nem jól kezeljük. Szkeptikusok szerint, a magunk után hagyott szemét mennyisége messze meghaladja az általunk hátrahagyott értékes dolgok mennyiségét. Természetvédők azt mondják, a civilizáció számtalan hasznos vívmánya mellett a természet erői az ember léte ellen fordulnak, ha az egyensúlyt biztosító élővilág pusztítása tovább folytatódik. Meg kell tanulnunk a tudással élni és nem visszaélni. Ez az út azonban legalább olyan kemény lesz, mint az, ahogy eljutottunk idáig.
A környezetszennyezés számos módon összeforr az emberek tudatában a műanyagiparral, egészen leegyszerűsített változatban a mindenben vétlen PET palackkal, márpedig Czigány professzor véleményét ki ne hallotta volna ebben a körben: nem a PET palack bűne, ha az ember eldobja. Az élő vizeket borító szemétszigetekért nem a műanyagipar a felelős.
Két fiatal természetfilmes, Molnár Attila Dávid producer és Tóth Zsolt Marcell rendező nem akart hinni a szemének, amikor néhány éve a Tokaj-környéki vizeken a parti fecskékről forgattak és megjelent előttük a PET palack áradat. Pillepalackok ezreit vitte az ár a Tiszán, beborított mindent a szemét, volt hogy a víz egyáltalán nem látszott tőle. A helyiektől megtudták, hogy ez minden áradáskor így van. Ukrajnában, Szlovákiában, Romániában az ártereket gyakran illegális szemétlerakóknak használják, és ahogy jön a nagy tavaszi áradás, a szemetet viszi a víz. Alkotóembernek ilyenkor mindenféle elkezd kattogni a fejében, a két természetfilmes előtt is ott, azonnal körvonalazódott a PET-Kupa gondolata. Hogy a tiszai ártéren szedett szemétből hajókat lehetne építeni és azokkal versenyt szervezni. Buli, egyhetes kalózélet, kulturális programokkal körülvéve, nagy kaland. Ennek ötödik éve. Évről évre bővülő csapattal minden kora nyáron szemetet szednek, abból kreativitásukat, fantáziájukat nem visszafogva hajót építenek, a környezetükért felelősséget vállaló közösséget kovácsolnak és nem utolsó sorban honlapjukon (petkupa.hu) a hírek között helyet kapnak környezetvédelmi, (műanyag)hulladék újrahasznosítással kapcsolatos hírek is.
Az idei szemétderby július 1-én indul és kilenc nap alatt teszik meg a versenyzők a 71 km-es távot a dombrádi hajóépítést követően az Ibrány, Balsa, Tokaj, Tiszaladány, Tiszalök útvonalon, tokaji pihenőnappal és kulturális programokkal. Most először indul egy bodrogi különítmény is Sárospatakról, a két csapat Tokajnál csatlakozik össze, az egyesített erőknek köszönhetően így a Bodrog is tisztább lesz.
S hogy jön mindez a szerkesztői köszöntőbe? Úgy, hogy eljátszottam a gondolattal: mi lenne, ha idén az MMSZ csapat is nevezne? Alapanyaggyártók és -forgalmazók, műanyag-feldolgozók, gépforgalmazók, hulladékfeldolgozók, vagy akik éppen még csak a kezdeti lépéseket teszik meg tanulmányaikkal az egyetemeken a műanyagipar felé. Akik a nagy kalandon túl a polimerekről megalapozott és széleskörű ismeretekkel rendelkezve segítenék az együttműködést és a megértést a műanyagos szakma és az elszánt környezetvédők között. Tábortűznél vörösborral a kézben beszélgetve enyhülhet az ellenállás a műanyaggal szemben, szélesíthető a látókör a polimerek egyedülálló értékeiről. Én azt gondolom, hogy a legváltozatosabb formában van szükség a tudományos ismeretterjesztésre, így szívesen vállalom, hogy összeszervezem az MMSZ csapatát. Aki rajtam kívül még lát ebben fantáziát, az e-mail címemre írjon: jmezo.eva@polimerek.hu.
Goethe azt mondta: „A diót Isten adja, de nem ő töri fel”. Vágyott céljainkat hogy elérjük, vállalt feladatainkat hogy elvégezzük, szükség van a mi közreműködésünkre is!
J. Mező Éva
főszerkesztőAktuális szám tartalma – 3. évfolyam, 6. szám

A Nagyvállalati Beruházási Támogatási program keretében nyert százmillió forint vissza nem térítendő támogatást a Karsai Alba Kft.


Polimerek 2017, 3(6), 164

Future Tire konferencia


Polimerek 2017, 3(6), 164

A munkabalesetek több mint felének figyelmetlenség az oka


Polimerek 2017, 3(6), 164

Megérkezett az első közvetlen teherszállító vonat Kínából


Polimerek 2017, 3(6), 165

Gumiabroncsokat hasznosítanak Szolnokon


Polimerek 2017, 3(6), 165

Tizenkilencedszer is Hulladékhasznosítási Konferencia


Polimerek 2017, 3(6), 165

Megemlékezés: Simon Péter


Polimerek 2017, 3(6), 166

Ilyen helyen szeretnek dolgozni a magyarok


Polimerek 2017, 3(6), 166

Abroncsgyártó telephelyet keres


Polimerek 2017, 3(6), 166

A kiállítás tükrözte az iparban zajló forradalmi változást

Az előzőnél is sikeresebb négy napot zárt a Mach-Tech és Ipar Napjai kiállítás-együttes. Idén 19 ország 435 kiállítója vett részt a szakmai seregszemlén a HungExpo Budapesti Vásárközpontban május 9–12. között. A kiállításon több fontos gazdasági bejelentés hangzott el.

Polimerek 2017, 3(6), 167

interpack 2017: rekordot döntött a nemzetközi részvétel

Az interpack 2017 szakvásár, a csomagolóipar és a kapcsolódó folyamatalapú ágazatok világviszonylatban is legnagyobb és legjelentősebb szakvására újabb rekordokat döntött: 2865 kiállító, 170 500 szakmai látogató, akiknek 74 százaléka külföldről érkezett Düsseldorfba. A látogatók háromnegyede döntésekért felelős vezető volt.

Polimerek 2017, 3(6), 172

Brno 2017

Az MSV 2017 szakvásár fókuszában az Ipar 4.0, az automatizálás-technika, a környezetvédelmi technológiák, a szállítás, valamint a logisztika áll. A Brnói Vásárvállalat évente 45 szakvásárnak ad otthont, amelyeken magyar cégek is rendszeresen bemutatkoznak.

Polimerek 2017, 3(6), 174

A teljesen elektromos. IntElect. Maximális hatékonyság – Legmagasabb fokú precizitás


Polimerek 2017, 3(6), 176
Sója János, Tulok Eszter, Miskolczi Norbert

Műanyaghulladékok újrahasznosításának lehetőségei

A hulladék műanyagok hosszú távon is fenntartható kezelése számos még megoldatlan nehézséggel bír. A kezelési módok közül a mechanikai és kémiai újrahasznosítás tűnik hosszú távon is perspektivikusnak. Ezáltal jelentős károsanyag emissziót, energiát és felhasznált kőolajat lehetne megtakarítani.

Polimerek 2017, 3(6), 178

A sikeres vállalkozás alapja a folytonos megújulás. A Magyar Innovációs Nagydíj kiemelt elismerését kapta a Karsai Pécs Kft.

Nem egyedülálló, hogy a Karsai Műanyagtechnika Holding Zrt. olyan termékek kifejlesztésére kap megrendelést partnereitől, mellyel megreformálhatja a hazai és nemzetközi piacot. A 2016. évi Magyar Innovációs Nagydíj pályázat bírálóbizottsága ezt a tevékenységüket értékelte, amikor kiemelt elismerésben részesítette pécsi tagvállalatukat az élelmiszeripar részére gyártott új, innovatív csomagolóanyag kifejlesztéséért.

Polimerek 2017, 3(6), 184

Nincs többé reklamáció, presztízsveszteség – az Excellent Quality Kft. ebben segít

Előfordult a termelésben „nem-megfelelő” termék gyártása? Ezáltal esetleg reklamációt kapott vevőjétől? Vagy éppen valamelyik beszállítója hibás alkatrészt szállított Önöknek? Ezek miatt presztízsveszteség és anyagi kár keletkezhet! Az ilyen és ehhez hasonló problémák redukálására az Excellent Quality Kft. jelenti az ideális megoldást!

Polimerek 2017, 3(6), 186

A minőség garanciája

Széleskörű tevékenységeinkkel állunk a műanyag-, gumi-, hulladékfeldolgozó- és élelmiszeripar rendelkezésére. Munkatársaink több évtizedes, széleskörű szakmai tapasztalata, megbízható tudása garantálja megrendelőink igényeinek magas színvonalú kiszolgálását.

Polimerek 2017, 3(6), 187

Előrelépések a bioműanyag fejlesztésben

A bioműanyagok területén folyamatos növekedés tapasztalható, ugyanakkor még mindig egy viszonylag fiatal iparágról beszélhetünk, ami azt jelenti, hogy az új bio-alapú anyagok kutatása még számos esetben alapfázisban van.

Polimerek 2017, 3(6), 188

Csökkenő PO és növekvő PS árak júniusban


Polimerek 2017, 3(6), 191