Milyen lesz a szupervilág?

A nyári felhőtlen pihenésre szánt időszakot kavarta fel Yuval Noah Harari legújabb könyvével. A neves jeruzsálemi egyetemi tanár nem tett mást A Homo Deus – A holnap rövid története című könyvében, mint a korábbiban (Sapiens – Az emberiség rövid története): provokatív kijelentéseivel parázs vitákat szított, logikus okfejtéseivel sok fejtörést okozott. Ezt a könyvet véletlenül sem a tengerparti plázson gondtalanul, a kikapcsolódásra hangolt utazók kezébe ajánlom. Harari könyve nem szól másról, mint rendkívüli tudásának birtokában az önmagát feleslegessé fejlesztő emberről.
A könyv három nagy része világosan mutatja a megtett utat: a Homo Sapiens meghódítja a világot, értelmet ad a világnak és elveszíti az irányítást.
Eltűnik a Homo Sapiens, marad a Homo Deus. Harari felvetése az emberiség történetében nem újkeletű, az ipari forradalmak kiszámíthatatlan következményeként már nem először jelenik meg horrorisztikus jövendölés egy dehumanizált világról.
Ahhoz nem fér kétség, hogy jelenleg a világban történelmi léptékű átalakulás zajlik. Sokan az új, negyedik technikai forradalommal azt jósolják, hogy a kétkezi munkások tevékenységét átveszik a robotok vagy az automatizált gépsorok, hogy a technikai találmányok feleslegessé teszik a képzett emberek szaktudását, hogy egész ágazatok alakulhatnak át, vagy szűnhetnek meg, hogy szakmákat törölhet el a technológiai fejlődés. Optimista meglátások szerint teremtődnek helyettük újak.
Harari könyvében szerencsére csak felvet kérdéseket, nincsen rá válasza, így kiköveteli magánvéleményünk megfogalmazását. Hihetjük azt, hogy az ember továbbra is nélkülözhetetlen, hibái ellenére is komplexebb a digitális világ legjobbjainál. Én személy szerint áhítatosan köszöntöm minden adandó alkalommal az intelligens mesterműveket és úttörő jelentőségű innovációkat, különösen, hogy ebben a hónapban egy számomra különösen kedves esemény közeleg. Tizedik éve rendezik meg szeptember utolsó péntekén a Kutatók Éjszakáját, ami idén 29-re esik. A magasságos tudomány alakul át fesztivállá, ami ez által egyáltalán nem veszíti el méltóságát, hanem éppen e miatt éreznek többen bátorságot arra, hogy bekukkantsanak a máskülönben zárt laboratóriumokba és megismerjék az ott zajló titokzatos életet.
A műanyagiparral kapcsolatos kínálat ugyan ebben az évben hiányt kelt bennem. A BME idén a Laboratórium felújítása miatt sajnos nem szervez programot, a Pannon Egyetem Ásványolaj- és Széntechnológiai Tanszéke pedig motorhajtóanyagos témában fogadja az érdeklődőket. A kecskeméti Neumann János Egyetem, GAMF Műszaki és Informatikai Kar, Anyagtechnológia Tanszékére viszont mindenképpen érdemes elmenni: a 9-es épületben folyamatosan ismerkedhetnek az érdeklődők műanyag fröccsöntéssel és extrudálással, majd dr. Weltsch Zoltán, az Anyagtechnológia Tanszék vezetője egészíti ki az odalátogatók tudását Nanoanyagok a mindennapjainkban című előadásával. (A folyamatosan frissülő programokról a www.kutatokejszakaja.eu honlapon olvashatnak.)
Fogadják tőlem erre a hónapra ezt a programajánlatot! Ha tehetik, magánemberként kukkantsanak be ezen az éjszakán minél több laboratóriumba. És persze itt a Polimerek legújabb száma is, ahol szintén beszámolunk számos fejlesztésről, szakmai újdonságról, az ágazat legfrissebb híreiről. Olvassanak minket, most is érdemes!

J. Mező Éva
főszerkesztőAktuális szám tartalma – 3. évfolyam, 9. szám

Jelentős bővítés előtt áll a BorsodChem


Polimerek 2017, 3(9), 260

Kétmilliárdos autóipari fejlesztés Nyíregyházán


Polimerek 2017, 3(9), 260

A Hübner bővíti nyíregyházi gyártókapacitását


Polimerek 2017, 3(9), 260

Termelési rekordot döntött az Apollo


Polimerek 2017, 3(9), 261

Új GINOP pályázatok


Polimerek 2017, 3(9), 261

Új üzemcsarnokot épít Tatán a német tulajdonú Moowa Assembling Kft.


Polimerek 2017, 3(9), 261

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki Karsai Bélát

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Áder János államfő megbízásából elismeréseket adott át az államigazgatás, a tudományos- és a gazdasági élet területén kimagasló teljesítményt nyújtó szakembereknek, köztük dr. Karsai Bélának, a székesfehérvári Karsai Műanyagtechnika Holding Zrt. tulajdonosának.

Polimerek 2017, 3(9), 262

Innovációk a hőformázásban

Miközben a hőformázás gyakran háttérbe szorul a fröccsöntés és az extrudálás mögött, ezzel a feldolgozási technológiával is hatékonyan állíthatók elő kiváló minőségű termékek, amely egyre szélesebb körű alkalmazásukat vonja maga után.

Polimerek 2017, 3(9), 265

A monomerek vezérlik a szeptemberi árakat


Polimerek 2017, 3(9), 270

Csatlakozzon hozzánk a BARLOG csoport innovációs sztrádáján!


Polimerek 2017, 3(9), 272

Könnyű és innovatív – Alkatrészek szénszállal erősített műanyagokból

Az autógyártásból származó száraz szénszálas szövet levágott széleit fel lehet használni egy magas hozzáadott értékű termékben. A hagyományos szálakhoz hasonló rövid szálakra lehet ezeket kondicionálni egy innovatív folyamat segítségével. Könnyű, ám nagyon ellenálló gépjárműalkatrészek készíthetők azután ezekből a forradalmi szénszálakkal erősített műanyagokból.

Polimerek 2017, 3(9), 274
Tóth Levente Ferenc; Szebényi Gábor; Patrick De Baets

A politetrafluoroetilén (PTFE) tribológiai alkalmazása és kopásállóságának növelése részecske adalékanyagokkal – review

Napjainkban számos kutatás jelenik meg a poli(tetrafluor-etilén) (PTFE) kopásállóságának növelésével kapcsolatban. A mikro- és nanorészecskék nagymértékben képesek a kopás sebességét csökkenteni, amennyiben a koptatáskor lejátszódó tribokémiai folyamatokat figyelembe véve választunk adalékanyagokat. Összefoglaló cikkünkben a tématerület friss kutatási eredményeit és trendjeit tekintjük át.

Polimerek 2017, 3(9), 276

A termelés összekötése az intelligens gyártásért

Ezzel a központi irányelvvel tervezi a jövőt és a szeptemberi hannoveri EMO kiállításon való megjelenését a japán gyártásautomatizáló vállalat, először bemutatva az európai nagyközönségnek a FIELD rendszerét.

Polimerek 2017, 3(9), 282

Alapanyagok a 3D nyomtatáshoz a Resinex Hungary Kft. kínálatában

A műanyag és elasztomer iparágban eltöltött több mint 25 évvel a háta mögött, valamint a vezető polimer gyártók disztribútoraként, a Resinex ezúttal az ömledékrétegezéshez (Fusion Deposition Modeling – FDM) használt 3D monofilament-szál gyártók és a szelektív lézer-szinterezés (SLS) nyomtatási technológiát használó polimer por feldolgozók figyelmébe ajánlja szolgálatait. A Resinex termékportfóliója a standard és a magas követelményű alkalmazásokhoz is tartalmaz alapanyagokat.

Polimerek 2017, 3(9), 284
Szűcs András, Horváth Szabolcs

Műanyagok gyorsított szárítása új magyar szabadalmaztatott technológiával

A piacon kapható műanyag granulátumok legtöbbször lencse vagy henger alakúak, amelyeket a feldolgozás előtt a legtöbb esetben szárítani szükséges, mivel a környezetükből nedvességet vesznek fel. A nem megfelelő szárítás hatni fog az anyag szerkezetére és jellemzőire, így a feldolgozhatóságra és a késztermék minőségére is.

Polimerek 2017, 3(9), 286